Ο Νίκος Τρυγώνης από τη Μεταφορική Καλλονής στη Μυτιλήνη, μας αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορές στα νησιά με το φλέγον θέμα των ελλιπών και πανάκριβων δρομολογιών.
Πως δημιουργήθηκε η μεταφορική Καλλονής;
Η εταιρεία μας συστήθηκε το 2001, από αυτοκινητιστές που είχαν στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο. Είναι μια συνεχώς ανερχόμενη εταιρεία, με ένα μεγάλο πελατολόγιο, που έχει έδρα τη Μυτιλήνη. Ξεκίνησε με 15 μετόχους. Σαφώς, τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα, αναπτυχθήκαμε με σταθερούς ρυθμούς όπου εκτός από τα φορτηγά αποκτήσαμε και ψυγεία, για μεταφορά ευπαθών προϊόντων. Με πελάτες όπως σούπερ μάρκετ, εταιρείες τροφίμων και πλέον καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της μεταφοράς στη Μυτιλήνη με δύο πρακτορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις στη Μυτιλήνη είναι έκτασης 18.000 τ.μ. με στεγασμένες εγκαταστάσεις 2.000 τ.μ. και είναι ιδιόκτητες από το 2014. Συνολικά απαριθμούμε 70 φορτηγά, καρότσες κ.α.
Τα μας πείτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τα δρομολόγια των πλοίων;
Σήμερα, οι νησιωτικές μεταφορές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς, ποτέ δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια, για να εξυπηρετούν με εύρυθμο τρόπο το μεταφορικό έργο, που συνεχώς αυξάνεται σε αυτές τις περιοχές όπως στη Μυτιλήνη, που η τουριστική κίνηση γνωρίζει ανοδική πορεία. Ιδίως οι θερινοί μήνες είναι οι πιο δύσκολοι, αφού αυξάνεται κατακόρυφα το μεταφορικό έργο. Παλαιότερα, υπήρχαν δύο και τρεις εταιρείες που εξυπηρετούσαν την γραμμή, σήμερα υπάρχει μόνο μια εταιρεία, δημιουργώντας μονοπωλιακό καθεστώς, με ότι συνεπάγεται αυτό, σε θέματα τιμών για τις μεταφορές και φυσικά αυτό αφορά και τα ΙΧ και τους επιβάτες. Σαφώς, τα ναύλα είναι πανάκριβα ενώ παράλληλα τα δρομολόγια είναι ανεπαρκή. Από το Πάσχα και μετά τα εισιτήρια έχουν κλειστεί και δεν βρίσκει όσοι θέλουν να έρθουν στη Μυτιλήνη εισιτήρια.
Tι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Ακόμη χειρότερα είναι στα δρομολόγια στη Βόρεια Ελλάδα, όπου να σας πω χαρακτηριστικά ότι ένα φορτηγό μας ψυγείο με ευπαθή προϊόντα ξέμεινε στην Καβάλα επειδή δεν χωρούσε στο πλοίο. Τραγικές καταστάσεις που φρενάρουν τόσο το μεταφορικό μας έργο και υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες στο νησί μας. Και μάλιστα, σε μια εποχή, όπου η τροφοδοσία πρέπει να είναι συνεπής.
Κάνω έκκληση να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, είτε από την Περιφέρεια, το Δήμο, τους τοπικούς εκπροσώπους μας στη Βουλή ώστε να λυθεί το θέμα των θαλάσσιων μεταφορών, που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία των μεταφορών με τα φορτηγά. Πρέπει να ενισχυθεί η γραμμή μας. Είναι δυνατόν, να υπάρχει μια γραμμή από Αθήνα που κάνει 15 -17 ώρες για να φθάσει στη Μυτιλήνη; Και φυσικά, το πλοίο έρχεται το μεσημέρι τις ώρες που δεν εξυπηρετεί το εργατικό μας δυναμικό, αφού ήδη έχει συμπληρώσει ώρες εργασίας.
Εκτός από τα κόστη που ανέβηκαν με τα πλοία, έχουμε άλλα θέματα που μας προβλήματίζουν. Όπως ο κακός ανταγωνισμός. Για παράδειγμα ενώ η Μυτιλήνη έπρεπε να έχει 150 νταλίκες που καλύπτουν το μεταφορικό της έργο, σήμερα έχει 400, κοινώς υπεράριθμο φορτηγών! Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε επαγγελματίες που δεν τηρούν τα νόμιμα, όπως ασφαλιστικές καλύψεις σε οδηγούς κ.α. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και το θέμα με το ελλιπές προσωπικό. Εχουμε έλλειψη σε αυτό, ιδίως σε εργάτες για τις φορτοεκφορτώσεις. Ταυτόχρονα, τα κούριερ, εισέρχονται στον χώρο μας κανιβαλίζοντας τη μεταφορά δημιουργώντας ένα νέο πονοκέφαλο σε εμάς, που βλέπουμε να εισβάλουν στον κλάδο μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τέλος, είμαστε ένας κλάδος που δεν διεκδικήσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανανέωση του στόλου μας. Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε παλιά φορτηγά, όντας υποβαθμίζοντας την μεταφορά.