Τα αυτόνομα φορτηγά τρέχουν με …χίλια! Η νέα τεχνολογία, που βρίθει στα επαγγελματικά οχήματα, φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όχι μόνο σε φίρμες που έχουν ηγούνται σε αυτόν τον τομέα – της αυτόνομης οδήγησης – όπως είναι η Mercedes-Benz αλλά και σε άλλες γερμανικές φίρμες, όπως η MAN Truck & Bus η οποία στην πρόσφατη έκθεση «transport logistics» του Μονάχου, υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την DB Schenker, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics, προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα δοκιμών των μελλοντικών αυτόνομων οχημάτων της. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν από την άνοιξη του 2018, τις πιλοτικές δοκιμές πλήρως αυτόνομων φορτηγών σε πραγματικές συνθήκες χρήσης, ενσωματώνοντας τα στον στόλο οχημάτων της DB Schenker. Πάντως, η αυτόνομη οδήγηση κάνει …στάση και στα λεωφορεία με τις πρώτες δοκιμές να σημειώνουν επιτυχία.
Η Mercedes-Benz πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά και παρουσίασε πριν από λίγους μήνες το πρωτότυπο λεωφορείο της, «Future Bus with CityPilot», το οποίο έκανε τις πρώτες του βόλτες χωρίς την απαραίτητη συμβολή του οδηγού πίσω από το τιμόνι. Η επίσημη πρεμιέρα του, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, έγινε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Daimler AG με τον υπεύθυνο του κλάδου φορτηγών και λεωφορείων του ομίλου να επισημαίνει πως « η γερμανική φίρμα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σύστημα Highway Pilot – που είδαμε πριν από δύο χρόνια και στα φορτηγά της Mercedes-Benz – και στα λεωφορεία ( στην περίπτωση των αστικών θα ονομάζεται Citypilot).
Πως λειτουργεί το νέο σύστημα «CityPilot»
Το σύστημα «CityPilot» απαλλάσσει τον οδηγό από τα πεντάλ το φρένου, του γκαζιού καθώς και από το τιμόνι. Όλες οι λειτουργίες του πραγματοποιούνται από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, το «CityPilot» . Απαραίτητη προϋπόθεση το μελλοντικό αστικό λεωφορείο να χρησιμοποιεί τις αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες με το σύστημα «BRT» . Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα θα ενημερώνει πότε μπορεί να κινηθεί αυτόνομα. Για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών έχουν υιοθετηθεί αρκετά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, που υιοθετήθηκαν αυτούσια από τα φορτηγά της γερμανικής φίρμας. Το συγκεκριμένο λεωφορείο που φέρει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης είναι ένα Citaro, 12 μέτρων, στο οποίο έχουν γίνει αρκετές τροποποιήσεις τόσο στο εσωτερικό του όσο και στον εξοπλισμό του. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Mercedes-Benz επισημαίνει ότι από το μελλοντικό αυτόνομο λεωφορείο δεν θα απουσιάζει η παρουσία του οδηγού, που κρίνεται απαραίτητη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πρέπει να επέμβει σε μια έκτακτη κατάσταση. H Mercedes-Benz εξελίσσει συστήματα αυτόνομης H Mercedes-Benz εξελίσσει συστήματα αυτόνομης οδήγησης και στα μεγάλα φορτηγά της. Στο κοντινό μέλλον λοιπόν τα συγκεκριμένα οχήματα θα συνδέονται μεταξύ τους, μέσω της τεχνολογίας V2V, δημιουργώντας ένα κονβόι και θα κινούνται αυτόνομα. Ποιος ο ρόλος των οδηγών; Απλά, θα βρίσκονται στην καμπίνα για να διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος, παρά για να το οδηγούν. Τα πλεονεκτήματα, βάσει ερευνών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών και της εξέλιξης του συστήματος είναι η μείωση της κατανάλωσης, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και 5%, η μείωση της κόπωσης του οδηγού και της υπνηλίας που προκαλείται από την μονότονη οδήγηση έως και κατά 25%, αλλά και η βελτιστοποίηση των μεταφορών. Πάντως, το ενδιαφέρον στο όλο εγχείρημα παρουσιάζει η επισήμανση των ανθρώπων της γερμανικής φίρμας, ότι το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα τα όριά του και, εάν χρειαστεί ζητά από τον οδηγό να αναλάβει τον έλεγχο. Παράλληλα σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής πορείας ή απότομου φρεναρίσματος από το πρώτο φορτηγό, ενημερώνονται άμεσα αυτά που ακολουθούν και πράττουν αναλόγως.