Αν καταφέρεις να καθίσεις για περισσότερο από μια ώρα στις πιο νευραλγικές ώρες και στα πιο κομβικά σημεία του Ασπροπύργου, ή και στην περιφερειακή στην Θεσσαλονίκη θα μετρήσεις εκατοντάδες φορτηγά, με οδηγούς που δεν θέλουν πλέον, να χάσουν ούτε λεπτό.
Η τρέχουσα υγιειονομική κρίση, που άφησε – και αφήνει – βαθύ αποτύπωμα στις αντοχές της οικονομίας, επηρεάζει την μεταφορική δραστηριότητα, που επανέρχεται με συνεχώς αυξητικούς ρυθμούς στην κανονικότητα.
Αν και η ελληνική μεταφορά – δεν σταμάτησε την περίοδο της καραντίνας – να γράφει χιλιόμετρα, υπέστη τις ίδιες οικονομικές απώλειες, τους τρεις μήνες αγωνίας, με τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο φθάνοντας πολλούς επιχειρηματίες στο χείλος του γκρεμού.
Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, σε κάθε επιχειρηματικό βήμα, ίσως να αποβεί μοιραία. Οι μεταφορείς δοκιμάζονται πραγματικά, τα φορτηγά παραμένουν «κουτσαβάκια», και παρά τις αντίξοες συνθήκες, το όραμα για την απόκτηση ενός νέου φορτηγού ( που θα εκσυγχρονίσει την μεταφορική δραστηριότητα με ένα ασφαλές φορτηγό, άνετο και με συνέπεια στις παραδόσεις εμπορευμάτων) είναι το πρώτο θέμα, που θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα, ο «εγκλεισμός» στην λογική βλέπω το δέντρο και όχι το δάσος δίνει τροφή στην αναβλητικότητα, για λήψη αποφάσεων, για μέτρα που θα τονώσουν την Ελληνική μεταφορά.
Και δυστυχώς, η ελληνική μεταφορά δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης ούτε το προσεχές φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από το ταμείο της Ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Με πιο απλά λόγια θα πέσει ζεστό χρήμα, που δυστυχώς, από το πλάνο του εκσυγχρονιστικού τρένου απουσιάζει ένας σημαντικός, οικονομικός πυλώνας. Η ελληνική Χερσαία Μεταφορά.
Η αναβλητικότητα στην συσπείρωση των μικρομεταφορέων, των μεμονωμένων λειτουργεί μειοδοτικά. Οι πλέον, 30.000 Έλληνες Μεταφορείς συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι, με μεταφορικές επιχειρήσεις που πατάνε γερά στα πόδια τους , όμως, το μέλλον επιβάλλει εκσυγχρονισμένες μεταφορικές επιχειρήσεις, με σύγχρονα εργαλεία, τεχνολογικές αναβαθμίσεις, που, μόνο με πριμοδότηση από την ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί.