Τα κρούσματα λύσσας αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες. Σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά κι έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας, παρακαλούμε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στην χώρα μας από Τουρκία, αποκλειστικά από τα σημεία διέλευσης που διαθέτουν συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) της Απόφασης 2009/821/ΕΚ της Επιτροπής (ως ισχύει), όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση μετά από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης με Σ.Υ.Κ.Ε ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ ΕΚ της Επιτροπής.
Οι υγειονομικές απαιτήσεις και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα περιγράφονται στην γ) αναφερόμενη σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ, ενώ οδηγίες για τους τελωνειακούς υπαλλήλους έχουν δοθεί με τη β) ανωτέρω σχετική εγκύκλιό μας. Συγκεκριμένα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανσή τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλυσσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που να έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν τη μετακίνηση του ζώου αλλά και την απαίτηση να διαθέτουν κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό ή ενωσιακό διαβατήριο (εφόσον πρόκειται για επανείσοδο), σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) με αριθμό 577/2013 (ως ισχύει).
Υπενθυμίζουμε πως οι τελωνειακές Αρχές, παρόλο ότι μπορεί να απαιτείται να προβούν σε πράξη ελέγχου στα σχετικά πεδία των αδειών ή πιστοποιητικών CITES ή αδειών μη CITES ζώων συντροφιάς (κι όπου αυτό προβλέπεται), δεν σφραγίζουν, ούτε επισημαίνουν διαβατήρια ζώων συντροφιάς ή κτηνιατρικά πιστοποιητικά, καθήκον αρμοδιότητας των συνοριακών Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε) και των κτηνιατρικών Αρχών στα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών της Απόφασης 94/641/ΕΚ της Επιτροπής. Οι τελωνειακές αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο.