Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, η κυβέρνηση εξετάζει ισχυρά κίνητρα για τα επιβατικά αυτοκίνητα, όπως είναι το Χρηματικό μπόνους για τα ΙΧ, το όφελος για ταξί και μικρά φορτηγά έως 3,5 τόνους και Απαλλαγές από φόρους και τέλη, όπως και οφέλη στις τιμές των πάρκινγκ και των διοδίων.
Συγκεκριμένα, τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος –Ενέργειας έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται για τη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα φτάσει στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, ρυθμίσεων και κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Βασική επιδίωξη όλων είναι έως το 2030, το 30% των οχημάτων (περίπου ένα στα τρία) που θα πωλούνται στην ελληνική αγορά να είναι pug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά.
Στο πλάνο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πρώτη φάση η ανανέωση του γερασμένου στόλου των επιβατών δημόσιας χρήσης οχημάτων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης έως 3,5 τόνους, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και επιδότηση αντικατάστασης για την αγορά νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων ή plug –in hybrid με εκπομπές ρύπων έως 50 gr CO2/km οχημάτων. Ενώ όσον αφορά τα ταξί, εξετάζεται η επιδότηση με ποσό 5.000 έως 8000 ευρώ της αγοράς νέου ηλεκτρικού οχήματος και της απόσυρσης από την κυκλοφορία του παλαιού το οποίο θα οδηγείται προς καταστροφή (σκραπ).
Το φιλόδοξο πλάνο δεν αναφέρει καμία μελλοντική ενέργεια – χρηματική επιδότηση ή απόσυρση φορτηγών – έναν κλάδο που επανειλλημένως έχει ζητήσει από την πολιτεία την υποστήριξη της στην ανανέωση του στόλου των φορτηγών.
Kαι όλα αυτά την στιγμή που Ελλάδα έχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, αυτός των υπερήλικων φορτηγών που διαθέτει σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ACEA, ο μέσος όρος ηλικίας κυκλοφορούντων βαρέων φορτηγών στη χώρα μας ήταν τα 18 έτη, όταν σε ολόκληρη την ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 12 έτη.