Στις 29 Φεβρουαρίου 2020 οι Τούρκικες Αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα με το κλείσιμο των ανατολικών χερσαίων συνόρων τους, επικαλούμενοι την προστασία της δημόσιας υγείας της χώρας του από τον κορωνοϊό. Εξαιτίας αυτών των μέτρων 14 Έλληνες αυτοκινητιστές, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο Ιράκ πριν τις 29.02 έμειναν αποκλεισμένοι εντός της χώρας και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η Τουρκία έχει απαγορέψει την είσοδο.
Από τις 3 Μαρτίου, οπότε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση, η ΟΦΑΕ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με κάθε αρμόδια Αρχή στην Ελλάδα, στο Ιράκ, και στην Τουρκία, ενώ προσπαθεί να διατηρεί άμεση επικοινωνία και με μερικούς από τους ίδιους τους αυτοκινητιστές, όταν αυτό είναι εφικτό. Οι πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και ιδιαίτερα με το Ελληνικό Προξενικό Γραφείο στο Ερμπίλ, είναι οι εξής:
– Οι Έλληνες αυτοκινητιστές είναι καλά στην υγεία τους, και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχικό σθένος και επαγγελματισμό.
– Στο σύνορο έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 7.000-8.000 φορτηγά οχήματα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Τούρκικα
– Η είσοδος στην Τουρκία επιτρέπεται κατ’εξαίρεση μόνο σε Τούρκους υπήκοους, οι οποίοι υποβάλλονται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους. Η διακριτική μεταχείριση υπέρ των Τούρκων είναι κάτι που επισήμως διαψεύδεται από τις Τούρκικες Αρχές, δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται από όσους έχουν βρεθεί στο Ιρακινό συνοριακό σημείο, καθώς επίσης και από τις ίδιες τελωνειακές αρχές του Ιράκ, οι οποίες έχουν λάβει σχετική εντολή.
– Ο ρυθμός διέλευσης των τουρκικών φορτηγών είναι αργός (400 ημερησίως αντί για 1500-2000) λόγω της ανάγκης απολύμανσης των οχημάτων κατά την είσοδό τους στην Τουρκία.
– Οι ξένοι υπήκοοι – πλην όσων έχουν αποκλειστεί για προληπτικούς λόγους υγείας από το Ιράκ (Κινέζοι, Ιταλοί, Ιρανοί κ.ά.) – δύνανται να εισέλθουν στο Ιράκ από την Τουρκία, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει στους Τούρκους πολίτες να μεταβούν στο Ιράκ.
– Τα εμπορεύματα που μεταφέρονται προς Ιράκ, ξεφορτώνονται από τα φορτηγά στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, στην πράξη στα μέσα της γέφυρας που συνδέει τις δύο πλευρές της συνοριακής διάβασης, προκειμένου να μεταφορτωθούν σε ιρακινά φορτηγά για να μεταφερθούν εντός Ιράκ ή σε τουρκικά για να μεταφερθούν εντός Τουρκίας.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί από μαρτυρίες και πληροφορίες που έχουν αποσπάσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει επίσημη και λεπτομερή ανακοίνωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι απαιτείται αλλαγή οδηγιών εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των ξένων οδηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες λαμβάνουμε ακόμα και από τις επαφές μας στην Τουρκία, υπάρχει μια ασάφεια στον τρόπο επιβολής τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγχύσεις και προβλήματα.
Η ΟΦΑΕ θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί, την επικοινωνία τόσο με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, καθώς επίσης και με το Επιμελητήριο της Τουρκίας, ΤΟΒΒ καθώς και την ομόλογη επαγγελματική οργάνωση UND, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων αυτοκινητιστών και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.