Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την 1η Νοεμβρίου στο Grand Hyatt Athens οι εργασίες του 4ου συνεδρίου του Operations Center που αυτή τη φορά εστίασε στο Document, Content & Knowledge Management. Μέσα από 18 εξειδικευμένες στο θέμα εισηγήσεις διακεκριμένων ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων από τους χώρους της Ναυτιλίας, των Logistics, της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και της Συμβουλευτικής, οι σύνεδροι άντλησαν πρακτική γνώση και ενδιαφέρουσες ειδήσεις για την αγορά.
O παγκόσμιος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας Blockchain, η πιλοτική εφαρμογή της οποίας ανακοινώθηκε μαζί με την IBM διεθνώς, μόλις τον περασμένο Αύγουστο.
Ο κ. Σωφρόνης Κωνσταντινίδης, Customer Service Manager Greece / Cyprus της Sealand Europe – A Maersk Company ανέλυσε τη χρήση της επαναστατικής τεχνολογίας σε αποστολή κοντέινερ που μετέφερε λουλούδια από το λιμάνι της Μομπάσα στο λιμάνι του Ρότερνταμ για την ολοκλήρωση της οποίας παραδοσιακά απαιτούνται 200 έγγραφα, ενώ με την ψηφιακή διαχείριση των εγγράφων σε πραγματικό χρόνο μέσω του Blockchain επιτεύχθηκε σημαντική μείωση κόστους, απόλυτη διαφάνεια και μείωση του χρόνου αποστολής. Η αυτοματοποίηση στη ροή πληροφοριών end-to-end και η μείωση της γραφειοκρατίας και διακίνησης φυσικών εγγράφων αναδείχθηκε άλλωστε από το ίδιο το ακροατήριο μέσω του televoting που πραγματοποιήθηκε, η πιο μεγάλη αλλαγή που πρόκειται να φέρει το Blockchain στις εμπορευματικές μεταφορές (57,14%) με τα οφέλη της ανταλλαγής των πληροφοριών real time / μεγαλύτερο visibility να ακολουθούν με 21,43%.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην εισαγωγή του Port Container System – PCS (ηλεκτρονική διατακτική) από την Cosco, εξέλιξη που καταργεί τη γραφειοκρατία στο λιμάνι του Πειραιά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Με την εφαρμογή του PCS από το νέο έτος, μειώνεται δραστικά ο απαιτούμενος μέχρι σήμερα χρόνος αποδέσμευσης των εμπορευμάτων από 6 ώρες κατά μέσο όρο, σε μόλις 20 λεπτά. Η ταχύτερη διεκπεραίωση των τελωνειακών διαδικασιών είναι σύμφωνα με τους σύνεδρους του Operations Center σε ποσοστό 68,42% το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση του PCS, ενώ αναμένεται και δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους (18,42%).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχθηκε επίσης η εφαρμογή της ηλεκτρονικής φορτωτικής / eCMR στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AEOLIX, με τον προγραμματισμό 400 αποστολών εμπορευμάτων σε πιλοτικό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πολλές εξ αυτών και από την Ελλάδα, όπως ανέφερε η κα Ηρώ Δουμάνη από την ΟΦΑΕ, η οποία και αποτελεί τον driver υιοθέτησης του eCMR στη χώρα μας. Από την υιοθέτηση του eCMR η αγορά αναμένει δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους (45,24% των ερωτηθέντων), όπως και βελτίωση του customer service (21,43%).
Αντίστοιχα, το ακροατήριο ανέδειξε τη μείωση του κόστους ως Νο1 ωφέλεια από την εισαγωγή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (58,97% των συνέδρων) η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. για την 1η Ιανουαρίου 2020.