Η συρρίκνωση της ελληνικής μεταφοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξαγωγές. Διότι, πέραν της απαίτησης των μεταφορέων για πληρωμή τους με μετρητά (για πληρωμή πετρελαίου, κ.λ.π.), έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος μεταφοράς εξαγόμενων προϊόντων, καθώς δεν υπάρχουν φορτία προς επιστροφή. Θα πρέπει για το διάστημα που διαρκεί αυτή η οικονομική κρίση , σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών και Ναυτιλίας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για τη μεταφορά των εμπορευμάτων .
Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες μεταφορείς λειτουργούν με πολύ χαμηλές χρεώσεις που πολλές φορές φτάνουν σε ζημιογόνα επίπεδα, κάτω του κόστους μεταφοράς. Να σημειωθεί – που είναι κάτι γνωστό στον χώρο των μεταφορών – πως ο κλάδος των οδικών μεταφορών αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια!
Οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και θεωρούνται σήμερα η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι μεταφέρουν περισσότερο από το 75% του συνόλου των εμπορευματικών μεταφορών δια ξηράς και κοντά στο 90% της αξίας του συνόλου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Οι εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε την σημασία του τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην απασχόληση, όπου πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα φορτηγά για την θέση της εργασίας τους.