Η Daimler Truck απέδειξε με επιτυχία ότι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου μπορεί να είναι η σωστή λύση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες ευέλικτες και απαιτητικές οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Ένα πρωτότυπο το Mercedes-Benz GenH2 Truck ολοκλήρωσε το #HydrogenRecordRun της Daimler Truck καλύπτοντας 1.047 χιλιόμετρα απόστασης με ένα γέμισμα υγρού υδρογόνου.
Με τροφοδοσία από ένα κυψελωτό σύστημα κυψελών καυσίμου και εξοπλισμένο με σύστημα δεξαμενής καυσίμου υγρού υδρογόνου, η διαδρομή ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο Κέντρο Πελατών της Mercedes-Benz Truck στο Woerth am Rhein και ολοκληρώθηκε την Τρίτη το πρωί, 26 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βερολίνο.
Το φορτηγό ολοκλήρωσε τη διαδρομή πλήρως φορτωμένο και με μεικτό συνδυασμένο βάρος οχήματος 40 τόνων υπό πραγματικές συνθήκες, χωρίς να εκπέμπει CO2 κατά τη διάρκεια της πλήρους διαδρομής. Το ρεκόρ κίνησης με σφραγισμένες δεξαμενές και ελεγχόμενα χιλιόμετρα επιβεβαιώθηκε ανεξάρτητα από ένα έγγραφο επιθεώρησης από την TÜV Rheinland.
Μαζί με τον Rainer Müller-Finkeldei, επικεφαλής της Mercedes-Benz Trucks Product Development, η Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Petra Dick-Walther, έστειλαν το φορτηγό υδρογόνου στο ταξίδι του μπροστά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα! Ένα φορτηγό με υδρογόνο απογειώνεται από τη Ρηνανία-Παλατινάτο μέχρι το Βερολίνο. Είμαστε περήφανοι που μια τόσο μεγάλης εμβέλειας καινοτομία προέρχεται από τη Ρηνανία-Παλατινάτο και αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο εργοστάσιο στο Woerth. ».
Μετά την επιτυχημένη δισκογραφική πορεία, ο Andreas Gorbach, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler Truck AG, Επικεφαλής Truck Technology, οδήγησε το φορτηγό πέρα από τη γραμμή τερματισμού στο Υπουργείο του Βερολίνου: «Για να απελευθερώσουμε τις ανθρακούχες μεταφορές, χρειαζόμαστε τόσο ηλεκτρικές μπαταρίες όσο και τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης με υδρογόνο. Το γλυκό σημείο για τα φορτηγά κυψελών καυσίμου βρίσκεται στις ευέλικτες και απαιτητικές εργασίες μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.
Σπάζοντας το σημάδι των 1.000 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα, έχουμε πλέον αποδείξει εντυπωσιακά: Το υδρογόνο στα φορτηγά είναι κάθε άλλο παρά ζεστός αέρας και σημειώνουμε πολύ καλή πρόοδο στον δρόμο προς τη σειρά παραγωγής. Ταυτόχρονα, το ρεκόρ μας σήμερα είναι μια υπενθύμιση ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές απαιτεί δύο άλλους παράγοντες εκτός από τις σωστές τεχνολογίες κίνησης: μια υποδομή πράσινης ενέργειας και ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα».