Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στις 28 Μαΐου αναρριχήθηκε στα 1,857 ευρώ ανά λίτρο όταν στις 17 του μηνός ήταν στα 1,828 ευρώ ανά λίτρο. Το ντίζελ είχε μέση τιμή προχθές στα 1,555 ευρώ ανά λίτρο και πριν από εννέα ημέρες ήταν στα 1,539 ευρώ ανά λίτρο.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση στην τιμή της βενζίνης, ειδικά στην Αττική που είχε υποχωρήσει έως και τα επίπεδα του 1,759 ευρώ το λίτρο στις 8 Μαΐου και σήμερα είναι στα 1,829 το λίτρο. Έχουμε δηλαδή μία απόκλιση της τάξεως των 7 λεπτών σε 20 ημέρες. Παράλληλα πολύ μικρότερη είναι η μεταβολή των τιμών στο diesel κίνησης.
Αν και τα ελληνικά διυλιστήρια δεν τιμολογούν με βάση το πετρέλαιο Μπρεντ, εντούτοις αποτελεί σημείο αναφοράς και για τον λόγο αυτόν επιλέγουμε την εξέταση της πορείας του. Στις 24 Μαΐου ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι (78,36 δολ.). Οταν στις 16 Μαΐου ήταν στα 74,91 δολάρια το βαρέλι.
Ο δεύτερος λόγος που αυξάνεται η τιμή έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση. Οσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και θα ανεβαίνουν οι τουριστικές αφίξεις τόσο περισσότερες θα είναι και οι οδικές μετακινήσεις, άρα θα αυξηθεί και η ζήτηση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα προκληθούν ανατιμήσεις των καυσίμων κίνησης.
Είχε προηγηθεί ένα διάστημα μειώσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων. Στις 17 Απριλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,948 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,655 ευρώ ανά λίτρο. Μέχρι τις 17 Μαΐου, δηλαδή για έναν μήνα, στην αγορά επικρατούσαν πτωτικές τάσεις. Η αμόλυβδη βενζίνη βούτηξε κατά 0,12 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,116 ευρώ ανά λίτρο.













