Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την αγορά, κυρίως, ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2020, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Θα δοθούν κίνητρα στον κόσμο να αγοράσει καθαρά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θέλουμε να αποσύρουμε από τους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα που μολύνουν το περιβάλλον», υποστήριξε, μεταξύ άλλων.
Όπως εξήγησε ο κ. Βεσυρόπουλος, θα δοθούν κίνητρα «με τη μείωση των τελών κυκλοφορίας, τους φόρους χρήσης και τα τέλη ταξινόμησης» για να αντικατασταθούν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Πάντως, «απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές είναι το νέο αυτοκίνητο να εκπέμπει μηδενικούς ρύπους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά», διαμήνυσε ο υφυπουργός.
Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών κ. Α. Καραμανλής ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να επαναληφθεί καμία απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων αλλά σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ αλλά και την ΕΕ θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποια κίνητρα ώστε να ανανεωθεί ο στόλος των παλαιών αυτοκινήτων.
Επίσης επειδή τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι ακριβά και δεν υπάρχουν ακόμη οι ανάλογες υποδομές για ευρεία χρήση ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι θα ευνοήσουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με ηλικίες έως 5 έτη μειώνοντας τους δασμούς!
Δηλαδή θα μειωθεί το Τέλος Ταξινόμησης που καταβάλλουν οι έμποροι ή ιδιώτες καταναλωτές για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά με ηλικίες έως 5 έτη.
Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές από «σαπάκια» με ηλικίες 20 ετών που κατακλύζουν την ελληνική αγορά.